Voeding en herstel bij Corona

Kan je het herstel na besmetting met het Coronavirus positief beïnvloeden met voeding? Ja, dat kan zeker! Bij het herstel van een Coronabesmetting vormt een gezond voedingspatroon volgens Richtlijnen Goede Voeding de basis. Daarnaast is er een verhoogde behoefte aan energie en eiwit tijdens het herstelproces. Door voeding binnen te krijgen die voldoet aan de richtlijnen zal dit het herstelproces kunnen bevorderen. Een diëtist kan hierbij ondersteuning bieden, bij voorkeur samen met andere disciplines bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Hieronder kan je verder uitgebreidere informatie vinden.

 

Energie

Ziekte en herstel kosten het lichaam extra energie. Dit is de reden waarom je bij ziekte en herstel extra energie nodig hebt boven op de doorgaande persoonlijke behoefte. De hoeveelheid energie die je nodig hebt is per individu verschillend. Dit is onder meer afhankelijk van lengte, gewicht, leeftijd, geslacht, ziekte/herstel, (risico op) ondervoeding en doelstellingen.

Vaak als je ziek bent neem je een kopje bouillon/soep of een beschuitje, echter zijn die voedingsmiddelen die alsnog vrij weinig energie (en eiwit) leveren. Welke producten kun je wel nemen? Hieronder een aantal producten die veel of meer energie bevatten:

  • Noten, pitten en zaden – bevatten veel energie, eiwitten en gezonde vetten, ook kan je denken aan 100% notenpasta of pindakaas op de boterham
  • Olijfolie – gebruik wat extra extra virgine olijfolie bij de bereiding of voeg dit extra toe aan bijv. de groenten of als dressing door de rauwkost om zo de warme maaltijd extra te kunnen verrijken
  • Dubbel beleg – buiten dat je kan letten op de soort kan je ook kiezen voor extra/dubbel beleg (bij voorkeur hartig beleg, want deze leveren ook eiwitten!) Of eens avocado met kipfilet en tomaat, dit bevat veel goede vetten.
  • Eiwitrijke zuivelproducten – Vaak bevatten magere of halfvolle producten net zoveel of meer eiwitten in vergelijking tot volle producten.
  • Volle zuivelproducten bevatten meer (verzadigd) vet, waardoor je nog meer energie per portie binnenkrijgt. Wees je bewust van of dit niet ten koste van je verzadiging gaat. Doet het dat niet en kun je deze vetten ook goed gebruiken? Neem dan volle zuivel.

 


Het bovengenoemde zijn handvatten om extra energie binnen te krijgen. Het blijft daarbij van belang dat je zoveel mogelijk probeert te streven naar een volwaardige, gezonde voeding om voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnen te krijgen! De diëtist kan het voedingsadvies afstemmen specifiek op jouw berekende energiebehoefte. Ze zal tips geven over wat je kan eten om deze energie per dag binnen te krijgen. Ze zal samen met jou streven naar een optimale energie-inname ten behoeve van het herstel.

 

Eiwitten

Eiwitten bestaan uit kleine bouwsteentjes, zogenoemde aminozuren. Eiwitten zijn een bouwstof voor het lichaam. Zo zijn eiwitten belangrijk voor cellen en weefsels. Het speelt een rol bij de opbouw en het behoud van spierweefsel. Ook hebben eiwitten een rol bij het afweersysteem en het transport van stoffen. Verder levert eiwit ook energie voor het lichaam en geeft het een verzadigend gevoel. Bij ziekte, herstel en (risico op) ondervoeding heeft het lichaam een verhoogde behoefte aan eiwit, want eiwitten spelen een belangrijke rol bij het herstel en opbouw van beschadigd weefsel door ziekte.

 

Uit welke voeding kan je eiwitten halen? Welke bronnen van eiwit zijn er? Er zijn zowel dierlijke als plantaardige eiwitbronnen, namelijk:

Vlees, gevogelte, vis, vleesvervangers en ei
Zuivelproducten, zoals melk, kwark, yoghurt en kaas
Brood- en graanproducten, zoals havermout, rijst en pasta
Peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten, bonen, soja
Noten, pitten en zaden

 


Het is niet alleen belangrijk te letten op de hoeveelheid. Voor een optimale eiwitopname is het namelijk van belang dat er een goede verdeling/spreiding van de eiwitinname over de dag is. Spreid de eiwitinname over 4 tot 6 eetmomenten over de dag. Wanneer je 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en 3 tussendoortjes (in de loop van de ochtend, middag en avond) hanteert zal je de eiwitten beter kunnen verspreiden! Hieronder vind je een praktisch voorbeeld, waarin je de eiwitbronnen verspreid over de dag terug zal vinden:

Ontbijt: bijv. 1 beker/bord melk met havermout + 1 stuk fruit
Tussendoor: bijv. 1 stuk fruit
Lunch: bijv. 2 boterhammen met kaas/vlees/ei + 1 beker zuivel
Tussendoor: bijv. 1 handje noten
Avondmaaltijd: bijv. warme maaltijd bestaande uit: 1 portie vlees/vis/vega of 135 gram peulvruchten + groente + zetmeel (pasta/rijst/couscous/aardappelen)
Tussendoor: bijv. 1 schaaltje kwark met muesli + 1 stuk fruit


De aanbevolen hoeveelheden zijn afhankelijk van de doelgroep en leeftijdscategorie. Een diëtist kan samen met jou kijken hoe je deze gezonde producten toe kan passen in de dagelijkse voeding, gelet op juiste hoeveelheden en verdeling!

 

Getroffen door het Coronavirus?

Ben jij getroffen door het Coronavirus en herstellende hiervan? Wij als diëtist kunnen jou dan ondersteunen in dit herstel-/revalidatieproces! Als sportdiëtisten richten we ons reeds al veel op herstel en revalidatie, onder meer bij sporters, als gevolg van ziekte, preoperatief (voor operatie) en postoperatief (na operatie). Dit kunnen we ook direct vertalen wanneer je (ernstig) bent getroffen door het Coronavirus. We hanteren hierbij de recent ontwikkelde voedingsbehandelingsrichtlijnen voor COVID-191,2. We kijken specifiek naar jouw situatie en persoonlijke behoefte. Vervolgens zal er een voedingsadvies op maat wordt opgesteld. In de periode erna kunnen we blijven monitoren en begeleiding/ondersteuning bieden. Een goed herstelproces met dieetbegeleiding is ten behoeve van een goed herstel!

 

Nooit te laat voor een gezonde leefstijl!

Heb je (gelukkig) nog geen besmetting van het Coronavirus opgelopen dan kan je in ieder geval met een gezonde voeding en leefstijl zorgen voor een optimale weerstand! Hoe? Lees het in de blogs:
Blog: Wat moet je eten in deze Corona crisis?
Blog: Beweeg juist nu!
Blog: Voeding, weerstand en afvallen.

 

Wil je advies bij jouw herstel/revalidatie? Of wil je advies in de strijd tegen een ongezonde leefstijl? Maak dan een afspraak.

Wil je meer informatie?

1. Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@voedingconditie.nl of info@therapiecentrumtwente.nl.

2. Kenniscentrum Dietisten