Pijn en beweging


Beweging en actief zijn is een beschermende en herstellende factor voor het lijf en werkt tegen pijn.


Onderstaand onderzoek toont aan dat beweging een positieve invloed heeft op pijn.


Mensen die fysiek actief zijn in hun vrije tijd hebben een hogere pijntolerantie dan mensen die aangeven veel te zitten buiten werktijd. Als mensen hun activiteitenniveau verhogen, neemt ook hun pijntolerantie toe. Dit is de conclusie van een Noorse longitudinale studie met gegevens van 10.732 proefpersonen (Anders Pedersen Ă…rnes, Nielsen CS, Stubhaug Audun, [et al.]. Longitudinal relationships between habitual physical activity and pain tolerance in the general population)


Fysiek actief zijn in de vrije tijd resulteerde bij dit onderzoek in een aantoonbaar hogere pijntolerantie in vergelijking met mensen die aangaven nauwelijks te bewegen na werktijd. De groep mensen die matig tot intensief bewoog en dit niet veranderde tussen de twee metingen, had de hoogste pijntolerantie. Pijn is een waarschuwingssignaal, wat ons laat weten dat er weefselschade is of dreigt te komen. Bij een lichaam dat gewend is te bewegen wordt dit waarschuwingssignaal blijkbaar pas afgegeven op het moment dat er inderdaad weefselschade dreigt te ontstaan.
Daarnaast is reeds vaker aangetoond dat bij minimaal 2,5 uur bewegen per week een kleinere kans op ziektes van het hart of bloedvaten, diabetes, somberheid of dementie bestaat.


Onze psychosomatiektherapeuten Jessy Oude Nijhuis en Ronald Bos kunnen u helpen bij pijnklachten. In samenwerking met onze andere beweegspecialisten (Tim Oude Hampsink, Robin Koertshuis, Lars Hoekman en Frank te Beest) kun zij helpen om een gezond beweegprogramma te starten.