Oedeemtherapie

 

Naast je bloedvaten stelsel bestaat er in je lichaam ook nog een lymfestelsel dat ervoor zorgt dat vocht en afvalstoffen worden afgevoerd en helpt om infecties te bestrijden. Dit lymfestelsel bevindt zich voor het grootste gedeelte in de huid.

Als er iets mis gaat binnen dit systeem kan er lymfeoedeem ontstaan. Klachten hierbij zijn oa zwelling (in sommige gevallen kan je een putje drukken, maar dit is niet altijd het geval) , een zwaar of tintelend gevoel, vermoeidheid, moeite met bewegen en in sommige gevallen pijn (met name door het ervaren spanningsgevoel in de huid)

Er zijn verschillende vormen van lymfeoedeem te onderscheiden in verschillende stadia.

 

 

Primair oedeem; dit is wanneer het oedeem aangeboren is (vaak familiair bepaald en asymmetrisch). Lymfeknopen en/of lymfebanen kunnen onvoldoende werkzaam zijn, of bij de geboorte niet voldoende zijn aangelegd waardoor het lymfestelsel niet goed het werk kan doen. Zwellingen kunnen dan al tijdens bij jonge kinderen ontstaan of op latere leeftijd.

 

 

Secundair oedeem; vormen van oedeem met een andere oorzaak. Dit kan heel divers zijn, bv na een trauma, operatie, een infectie, medicatie, spataderen. En wat relatief vaak voorkomt, na de behandeling van (borst)kanker, na bestraling, chemo kuren, operaties (lymfeklier dissecties, mastectomy)

 

 

Voor de diagnose wordt vaak de huisarts als eerste geraadpleegd en die kan zo nodig doorverwijzen naar een specialist (meestal dermatoloog). Oncologen en chirurgen zien in toenemende mate ook patienten met oedeem. Op basis van de verschijnselen die een patient heeft, al dan niet met de familiegeschiedenis, het lichamelijk onderzoek en eventueel aangevuld met beeldvormende diagnostiek wordt een diagnose gesteld. Hiervoor moeten eerst andere aandoeningen uitgesloten worden die mogelijke negatieve invloed kunnen hebben op de behandeling van oedeem. (oa. wondroos, trombose, hart/nier aandoeningen, tumor vormingen)

 

De behandelingen door een oedeemfysiotherapeut zullen voornamelijk bestaan uit compressietherapie gecombineerd met oefentherapie en manuele lymfedrainage (een milde vorm van massage dat erop gericht is de werking van het lymfestelsel te bevorderen). Daarnaast is er in het bijzonder aandacht voor het begeleiden en het leren omgaan met oedeem en training in het dagelijks leven, maar ook huidverzorging, leefregels en adviezen om uw oedeem na de behandelingen zelf de baas te blijven zijn onderdeel van het behandeltraject.

 

 

Lipoedeem is een bijzondere vorm van oedeem die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en pas zichtbaar wordt na periodes van hormonale veranderingen (puberteit, zwangerschap, overgang)

Het lymfestelsel is hierbij intact, maar het lichaam slaat grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet op onder de huid in de benen. Ook de armen kunnen aangedaan zijn, maar dit komt minder vaak voor. Deze vorm van oedeem is pijnlijk. Manuele lymfedrainage zal bij deze vorm een minder belangrijke rol in het behandelproces innemen. Belangrijker bij deze vorm van oedeem is een goede afstemming tussen training, voeding en adviezen voor het dagelijks leven, gericht op factoren die het lipoedeem nadelig kunnen beinvloeden. Ook bij deze vorm van oedeem kunt u bij ons terecht.

 

 

De behandelingen voor oedeem vallen onder de chronische code en worden door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed nadat de eerste 20 behandelingen vanuit de basis of het aanvullende pakket zijn betaald.

 

 

Voor meer informatie kijk op:

Patienten Vereniging (lymfe en lipoedeem)

www.lymfoedeem.nl

 

KNGF

www.nvfl.nl

 

Meer weten? Neem gerust contact op!

Ook voor een vrijblijvend en kostenvrij kennismakingsgesprek.

 

Kesley Hazelhoff

Oedeemtherapeut bij Therapiecentrum Twente

k.hazelhoff@therapiecentrumtwente.nl

T.: 0546-865215