Morbus (ziekte van) Sever

In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf van het hielbeen zit aan de achterzijde van het hielbeen en is een groeicentrum van kraakbeen. Dit is precies de plek waar de achillespees aanhecht. Een ontstekingsreactie van de groeischijf (apophyse) van het hielbeen (calcaneus) heet apophysitis calcanei. Dit wordt ook wel Morbus (= ziekte van) Sever-Schinz genoemd. De naam ziekte klinkt ernstig, maar dat is het niet, het is meer een overbelastingsprobleem.

Morbus Sever is de meest voorkomende oorzaak voor hielpijn bij kinderen en komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen +/- 7 en 13 jaar. De aandoening wordt meer gezien bij jongens dan bij meisjes.

Oorzaken
- Teveel druk op het hielbeen kan de groeischijf irriteren. Een zeer actieve leefstijl en veel sporten kunnen hier aan bijdragen. Ook overgewicht kan een factor zijn.
- Teveel trekkracht van de achillespees aan de groeischijf kan de groeischijf meer irriteren. Dat kan bijvoorbeeld bij een verkorte achillespees / kuitspieren. Ook een afwijkende hiel- en voetstand kan dit veroorzaken. Hierdoor ontstaat er een grotere trekkracht op de achillespees, deze trekt op zijn beurt weer aan het hielbeen, waardoor de hielpijn geprovoceerd wordt.

Behandeling
In het gezamenlijke kindervoetenspreekuur van de podotherapeut en kinderfysiotherapeut wordt nagegaan of er sprake is van Morbus Sever en welke oorzakelijke en in standhoudende factoren er zijn. Samen wordt bepaald wat de beste therapie is. Podotherapie kan middels een aangepaste zool de stand van de voet verbeteren, waardoor de trekkracht van de achillespees wordt verminderd en overbelasting op de groeischijf wordt voorkomen. Daarnaast kan er een demping rond de hiel worden aangebracht in de zool waardoor er minder druk van het hielbeen op de ondergrond is. De kinderfysiotherapie zal zich richten op het actief verbeteren van de stand van de voet en het verbeteren van de belastbaarheid. Tevens kunnen voorzichtige rekoefeningen gedaan worden om de achillespees meer ruimte te geven en daarmee ook de trekkracht te verminderen.