Artrose

Wat is Artrose?
Artrose is een aandoening van het kraakbeen, dat met name op latere leeftijd voorkomt. De fysiotherapeuten van Therapie Centrum Twente te Almelo zijn gespecialiseerd in het behandelen van pijn en klachten bij artrose van bijvoorbeeld de pols, knie, heup, rug of schouder.

Kraakbeen is een gladde beschermlaag tussen de botten en de gewrichten dat belastende schokken opvangt. Als we ouder worden gaat de kwaliteit van dit kraakbeen langzaam achteruit en wordt het kraakbeen dunner en ruwer. Dit noemen we artrose, of beter bekend als "slijtage".

Het woord slijtage wekt al snel de indruk dat er niks aan te doen is. Dit is zeker niet het geval, maar u moet hier wel op de juiste manier mee omgaan. Er zijn veel mogelijkheden om uw klachten te verminderen, o.a. door voldoende lichaamsbeweging. Artrose kan worden gezien als een normaal proces bij het ouder worden. Op middelbare leeftijd heeft 80% van de Nederlandse bevolking in n of meerdere gewrichten aantoonbare artrose. Maar waarom de ene persoon meer last heeft dan de andere is onduidelijk.

Symptomen bij artrose in bijvoorbeeld pols, rug, nek, knien en heupen:
- Pijn in het gewricht; met name pijn die zich voordoet als u weer in beweging komt na rust.
- Stijfheid: s morgens als u uit bed komt of als u opstaat uit de stoel na lang zitten
- Bewegingsbeperkingen in de gewrichten
- Krakend geluid in het gewricht tijdens bewegen.
- Gewrichtsontstekingen, waarbij het gewricht pijnlijk is en er roodheid en zwelling te zien zijn.

Wat kan een fysiotherapeut bij Therapie Centrum Twente voor u betekenen?
De fysiotherapeut zal samen met u een individueel beweegprogramma opstellen. Hierbij zou het versterken van de spieren en het verminderen van de pijn op de voorgrond staan. Tijdens dat programma begeleidt uw fysiotherapeut u om op een verantwoorde manier te bewegen. Daarnaast krijgt u advies hoe u in de toekomst het beste met de klachten om kunt gaan.

Doelstellingen beweegprogramma
- De spieren versterken rondom het gewricht met artrose
- De beweeglijkheid van de gewrichten behouden en eventueel vergroten
- Verminderen van de pijn
- Vergroten van de stabiliteit van de gewrichten
- Kennis vergroten ten aanzien van artrose
- Beweegadvies voor de toekomst

Vergoeding
Het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van de polisvoorwaarden bij uw zorgverzekeraar. Vraag uw fysiotherapeut naar de voorwaarden. Denkt u dat uw pijn of klachten wijzen op artrose van pols, knie, enkel, heup, rug, nek of schouder maak dan een afspraak bij Therapie Centrum Twente in Almelo voor een onderzoek en behandeling.