Instabiele schouder

 

Het schoudergewricht wordt gevormd door de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. De schouder is het meest bewegelijke gewricht van het lichaam, waardoor de stabiliteit soms tekort komt.

 

De schouderkop van de bovenarm beweegt in een kleine kom die vast zit aan het schouderblad (scapula). De schouderkom wordt wat vergroot door een ring van bindweefsel (het labrum). Om de schouderkop in de kom te houden worden zij omgeven door een gewrichtskapsel en gewrichtsbanden. Het kapsel is een soort jasje van bindweefsel. De banden zijn versterkingen van het kapsel. Aan dit kapsel hechten een aantal spieren dat de schouderkop met enige kracht in de kom drukken. Deze spieren worden de rotator cuff genoemd. De kracht van deze spieren is dus erg belangrijk voor de stevigheid (stabiliteit) van het schoudergewricht.

 

Al de genoemde structuren dragen dus bij aan de stabiliteit en de functie van de schouder. De bovenarm en het schouderblad zijn via het sleutelbeen en een groot aantal spieren verbonden met de romp. De schouder krijgt zijn beweeglijkheid dus vanuit het gewricht tussen bovenarm en schouderblad, maar ook door het glijden van het schouderblad over de ribbenkast.

 

Oorzaken

Instabiliteit (te grote beweeglijkheid) kan diverse oorzaken hebben, bijv.:

  • Aangeboren hyperelasticiteit van kapsel en banden.
  • Ongevallen met schade van het gewricht.
  • Schouder uit de kom (luxatie) waarbij kapsel en banden zijn opgerekt.
  • Veel explosieve bovenhoofdse bewegingen, zoals bij zwemmen of volleybal.

 

 

Klachten

De klachten bestaan voornamelijk uit pijn in schouder en bovenarm bij het heffen of naar buiten draaien van de arm, en het gevoel dat het gewricht los zit of dat de kop bijna uit de kom glijdt.

 

 

Behandeling

Door specifieke oefeningen bij de fysiotherapeut kan de instabiele schouder weer stevig worden. Bij gebrek aan stabiliteit vanuit het kapsel en de banden zullen de spieren extra geoefend moeten worden om dit te compenseren. De spieren zullen moeten worden getraind in kracht maar ook in de juiste samenwerking met elkaar om de schouderkop op de juiste manier in de kom te laten bewegen.