Hyperventilatie

 

Bij hyperventilatie adem je letterlijk te veel. Je ademt te snel en/of te diep. Wanneer we normaal ademen, ademen we zuurstof in en koolzuur uit. Wanneer je hyperventileert adem je meer zuurstof in, wat op zich geen probleem vormt, maar ook meer koolzuur uit. Het uitademen van te veel koolzuur kan leiden tot te lage koolzuurwaarden in het bloed. Dit kan de volgende typische symptomen van hyperventilatie veroorzaken:
- Duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd
- Kortademigheid
- Pijn in de borst
- Hartkloppingen
- Angst(gevoelens)
- Opzwellen, boeren laten, winderigheid
- Slap voelen, verstrooidheid, concentratieproblemen
- Tintelingen of stijfheid in de armen en rond de mond
- Spierkrampen in handen en voeten pijn in de borst

 


Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval, dit noemen we acute hyperventilatie, maar kan ook een bijna constante verkeerde manier van ademen worden. Wanneer je bang wordt dat het hyperventileren zich zal herhalen, kan je terechtkomen in een vicieuze cirkel van hyperventilatie en angst hiervoor. De angst en paniek zal een volgende aanval van hyperventilatie uitlokken. Hyperventilatie is geen ziekte, maar een reactie op angstgevoelens, stress en paniek.

 


Middels een gesprek en vragenlijst zullen de hyperventilatie klachten en gevolgen die worden ervaren in kaart worden gebracht. Het is voor de therapeut belangrijk om de oorzaak van het hyperventileren duidelijk te krijgen door in kaart te brengen welke factoren van invloed kunnen zijn op de bestaande klachten. Hierbij kunt u denken aan externe-- of instandhoudende factoren die optreden voor of tijdens de hyperventilatie.