Hypertrofische cardiomyopathie

 

Bij hypertrofische cardiomyopathie is er een verdikking van de hartspier.


Vaak is de linker kamer (ventrikel) van het hart aangedaan.
De verdikte hartspier trekt meestal goed samen en pompt het meeste bloed uit het hart. De hartspier kan echter ook stijf zijn en slecht ontspannen, waardoor de linkerhartkamer minder goed volstroomt met bloed. De hoeveelheid bloed die de linkerhartkamer kan uitpompen is dan beperkt.

 

Milde tot matige inspanning is veilig voor mensen met hypertrofische cardiomyopathie: dat geldt voor mensen met en zonder symptomen die bij deze hartaandoening kunnen optreden, zoals kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen en flauwvallen. Degenen die geen klachten hebben door hun verdikte hartspier kunnen zelfs intensief sporten, maar alleen als na onderzoek en overleg met een hartspecialist blijkt dat ze weinig risico lopen op plotselinge hartproblemen. Tot deze conclusie kwamen Britse cardiologen/onderzoekers dit jaar.

 

Bewegen / sporten
Voor het overgrote deel van de mensen met een verdikte hartspier wegen de voordelen van milde tot matige inspanning ruimschoots op tegen de geringe risico's, concluderen de auteurs. Ze adviseren alle mensen met hypertrofische cardiomyopathie om vijf dagen per week minimaal een half uur matig-intensief te bewegen, zolang dat geen symptomen opwekt. Liever nog zien ze mensen vijf keer per week een uur bewegen om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen.

 

Inspanning
Klachten tijdens bewegen Mensen die tijdens inspanning kortademig zijn, pijn op de borst krijgen, hartkloppingen ervaren of flauwvallen moeten zichzelf volgens de wetenschappers beperken tot laag-intensieve activiteiten. Wandelen, fitness, golf, bowlen en rustige varianten van yoga en pilates zijn dan geschikt. Daarnaast kun je vaak terecht bij de verschillende hartgroepen: https://harteraad.nl/locaties/

 

 

Milde symptomen in dagelijks leven Als er sprake is van milde symptomen die niet specifiek ontstaan door inspanning – dat wil zeggen dat er tijdens inspanning geen ventriculaire aritmie of andere klachten optreden – is matig-intensief bewegen de limiet, stellen de wetenschappers. Denk hierbij aan rustig fietsen, (snel)wandelen, fietsen op een hometrainer, dubbelspeltennissen, hiken of trainen met lichte gewichten. Om de juiste trainingsintensiteit te kunnen bepalen wordt een maximale inspanningstest aangeraden. Qua inspanningsniveau adviseren de auteurs te trainen op een hartfrequentie evenredig met de anaerobe drempel. Bij afwezigheid van deze gegevens kan de patiënt trainen tot 75 procent van de (op basis van de leeftijd voorspelde) maximale hartslag.

 

Intensiever bewegen Mensen zonder symptomen kunnen – na onderzoek en overleg met een cardioloog – zelfs deelnemen aan intensieve sportactiviteiten, blijkt uit verschillende studies. Een voorwaarde is dat ze voldoende fit zijn en dat ze er rekening mee moeten houden dat flauwvallen ook bij asymptomatische mensen met een verdikte hartspier kan voorkomen. Daarom dienen ze situaties te vermijden waarbij een wegraking kan leiden tot ernstig letsel of gevaar, zoals wielrennen of zwemmen in open water.

 


Samenvattend:
• Voordelen van bewegen wegen ruimschoots op tegen de risico's
• Mild tot matig-intensief bewegen meestal haalbaar en veilig
• Voor mensen zonder klachten is zelfs intensief bewegen soms mogelijk id bloed die de linkerhartkamer kan uitpompen is dan beperkt.

 

Mocht u meer willen weten vraag dan 1 van onze gespecialiseerde harttherapeuten: Frank te Beest of Robin Koertshuis