Fat pad syndroom / vetkameratrofie

Degeneratie vetkamer onder de hak

 

De bovenstaande klacht wordt vaak aangezien voor hielspoor.

Er is echter een groot verschil tussen een Hielspoor en het Fat Pad Syndroom.

 

Het vetkussen onder de voet heeft als belangrijkste functie het beschermen van de erboven liggende structuren. Daarnaast zorgt deze vetkamer voor demping van landing bij hardlopen en vering bij gewichtsverplaatsing. Bij de teloorgang van dit vetkussen ontstaat er pijn onder de hak. Vaak worden deze klachten verward met hielspoor.

 

Symptomen vetkameratrofie

De vermindering van kwaliteit van het vetkussen kan behoorlijke klachten opleveren. Het kan ontstaan door onder andere neuropathie, slechte doorbloeding, mechanische stress of hetgeen we het meest zien een veroudering van het vetkamersysteem. Het daardoor dunner worden of verliest zijn veerkracht; dit heet dan atrofie van de vetkamer.

 

Het verloop van afname van deze kwaliteit wordt beschreven in vier stadia:
Tijdens het eerste stadium (insufficiëntie) levert het vetkamersysteem in op zijn functie van bescherming en schokabsorptie, doordat het vetkussen dunner wordt.
Het tweede stadium (communicatie) wordt gekenmerkt door scheuring in de kamerwanden,
Het derde stadium onstaat doordat de vetbolletjes zich verplaatsen naar de naastgelegen kamers. Tijdens de afwikkeling zal het vet heen en weer stromen tussen de kamers. Door de scheuring en het heen en weer stromen van de vetbolletjes ontstaat er littekenweefsel en granulatieweefsel of zelfs necrose. In dit stadium is er vaak sprake van een voelbare ‘plop’.
In het laatste stadium is er geen sprake meer van functioneel vetweefsel en daarmee is er geen vering of demping meer vanuit het vetkussen.

 


Mogelijke oorzaken

Trauma

Door een een te harde landing op de hak raakt acuut het fat pad beschadigd. Dit zien we vooral bij kinderen

Overpronatie
Onze voet is ervoor gemaakt om zelf de schokken op te vangen bij lopen en staan. Mensen die veel op blote voeten lopen hebben bredere voeten en sterke, getrainde voetspieren. Ook de verdeling van de krachten over de voet is veel beter. Wij, hier in het Westen, hebben door het dragen van schoenen en lopen op harde ondergrond kortere smalle voeten, zelfs een beetje luie voeten gekregen.
De druk over de voet is niet evenwichtig verdeeld. Onze voeten zakken door (overpronatie) en onze hielen en voorvoet krijgen daardoor veel te veel schokken te verwerken. Een enorme belasting voor de vetkussens in je voeten.

Leeftijd
Je leeftijd speelt daarbij ook nog eens een grote rol. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil maar na je 40ste neemt de hoeveelheid collageen in de vetkamers af. In de opvolgende jaren tot wel 75%. De wandjes worden minder sterk en stevig en kunnen de schokken van lopen en staan minder goed opvangen.

Gewicht
Overgewicht heeft een negatieve invloed op het fat pad syndroom. Afvallen remt de ontwikkeling van vetkamersyndroom af.

 

Heb ik een vetkamersyndroom?

Echografie

Met behulp van echografie kunnen we behoorlijk vroeg vaststellen of er sprake is van afname van demping of vering van het vetkamersysteem. Als u wilt weten of uw klachten verband houden met uw vetkussen onder de hak kunt u een afspraak maken met 1 van onze echografisten.

 

Behandelmogelijkheden
De behandelingen voor het vetkamerssyndroom zijn vooral gericht op verlichten van de pijn in de voeten door goede drukverdeling over je voeten en vermijden van bezigheden die de voet belasten.

 

Fysiotherapie en Podotherapie

Indien uw vetkussen een mede-oorzaak is van uw klachten kunnen onze fysiotherapeuten en podotherapeut helpen ter vermindering van uw klachten.

Taping

Hiermee ontlast je de voetboog en de hiel.

Goede inlegzooltjes en goed schoeisel
Goede schoenen en goede inlegzooltjes zorgen voor optimale drukverdeling, ondersteunen de voetboog en zijn tegelijk comfortabel zijn om pijnlijke voet te ontzien.

 

Wat kun je zelf doen?

R.I.C.E
Bij acute pijn kun je zelf iets doen: Rest, Ice, Compression, Elevation.
Rust om jouw hak te laten herstellen, ijs om de onstekingsreactie te onderdrukken en pijn te verminderen (minstens 5 minuten), compressie en verlichting met compressiekousen of sokken. Ze werken schokdempend, ondersteunen de voet en verkleinen de zwelling. Het been hoog houden geeft verlichting.

Pas je activiteiten aan
Doe zo weinig mogelijk activiteiten die de voet belasten als tillen, hardlopen, voetballen en springen