Geboortegolf

Geboortegolf bij de Almelose pufjuf Jeannette in Vriezenveen: ‘De een te vroeg, de ander te laat maar allemaal gezond’

 


Noortje, Owen, Jonah, Lio, Morris en Rein hebben iets met elkaar. Ze kwamen eind januari 2024 ter wereld. En hun moeders Lotte, Janine, Marjo, Daniëlle, Martine en Marije werden in de aanloop naar hun geboortes begeleid door ’s lands enige echte, zelfbenoemde pufjuf Jeannette Zijsling (65).

 

De Almelose zwangerfitcoach zit al 36 jaar in het vak. Maar dit heeft ze nog nooit meegemaakt. Zes geboortes in negen dagen tijd in Vriezenveen. „Zo kort achter elkaar. Heel uitzonderlijk. De data waarop ze waren uitgerekend lagen ook nog ver uit elkaar. De een te vroeg, de ander te laat. Maar gelukkig zijn ze allemaal gezond.”

 

Een unicum in de historie van www.pufjuf.nl. De website met die frivole naam die de lading niet dekt, maar bij niemand vragen oproept. Want dat een pufjuf staat voor begeleiding van vrouwen in blijde verwachting is algemeen bekend. Zet pufjuf in google en je komt in Almelo en Vriezenveen uit. Jeannette Zijsling had lang geleden de tegenwoordigheid van geest om die domeinnaam vast te leggen.

 

Domeinnaam vastgelegd

„Het is van alle tijden dat zwangere vrouwen op verjaardagen de vraag krijgen of ze naar de pufjuf gaan”, verklaart de Almelose. „Toen ik mijn website begon wist ik het zeker: dat moest www.pufjuf.nl worden. Mijn zoon ontdekte dat de domeinnaam nog beschikbaar was. Meteen vastgelegd. Daar heb ik nog plezier van.”

Docenten op de opleidingen hadden twijfels over de domeinnaam pufjuf.nl. Jeannette: „Ze vonden dat de naam de lading niet dekte. Daar hadden ze natuurlijk gelijk in. We doen meer dan puflessen. Maar dat kon mij niks schelen. Pufjuf is een mooie merknaam geworden”.

 

 

Jeannette Zijsling, zwangerfitcoach

Jeannette Zijsling is een geboren Almelose die opgroeide in de Goossenmaat. Ze ging naar de Koningin Julianaschool en het Noordik. De moeder van twee zoons en een dochter begon in 1988 in Westerhaar met zwangerschapsgymnastiek. Zo heette dat toen.

Na Vriezenveen ook Almelo
Later werd ze coach en verkaste ze haar praktijk naar De Weemelanden in Vriezenveen. In Almelo kwam in Therapiecentrum Twente een vestiging aan de Vissedijk. Het is de thuisbasis van Pufjuf Zwangerfit. En van pufjuf.nl.

„Het is fitness”, vertelt de coach. „Sport en bewegen maar dan aangepast aan het zwangere lijf. De basisconditie van de vrouwen die zich aanmelden verschilt enorm. De ene sport fanatiek en wil een aangepast programma. De ander sport zelden en denkt: nu ben ik zwanger, een goed moment om te beginnen.”

 

 

Passie voor het vak

Jeannete Zijsling houdt van haar vak. Vooral de diversiteit van haar clientèle is boeiend. De ene zwangerschap is de andere niet. Soms onverwacht, wellicht ongewenst. Of er komt een lang gekoesterde wens uit. Een enkele keer met hulp van de wetenschap. En ze heeft jonge meisjes onder haar hoede gehad, die compleet werden verrast en zich vervolgens vol motivatie op hun ongeboren kind focuste.

 

„Het is mooi om te zien hoe een groepsproces kan werken”, aldus de therapeute. „Vrouwen die elkaar helpen, adviseren en voor elkaar klaar staan als dat nodig is. De diversiteit is vaak groot. Maar ze hebben één ding gemeen: het zijn vrouwen in een mooie, leuke en sowieso bijzondere fase van hun leven. Ik mag ze begeleiden. Dat is geweldig mooi om te doen. En als er dan zes gezonde kindjes zo kort achter elkaar worden geboren is dat heel mooi om mee te maken.” (bron: tubantia.nl)