Echografie van het bewegingsapparaat

Echografie als aanvullend onderzoek, als hulpmiddel voor gerichtere behandelingen en als evaluatiemiddel zie je steeds vaker binnen de fysiotherapie.

 

 

Echografie is in de fysiotherapie een manier van onderzoek om een klacht of letsel te beoordelen of als aanvulling op het fysiotherapeutische onderzoek. Echografie geeft een goed beeld van zacht weefsel (weke delen) zoals spieren, pezen en gewrichtsbanden. Voorbeelden hiervan zijn schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel en achillespees etc. Weefselschade en overbelasting kan met behulp van echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat een beter inzicht de aard en ernst van de klachten. De kwaliteit van de pezen, spieren en gewrichten is met echografie goed in beeld te brengen. Hierdoor kan de mate van belastbaarheid van structuren worden aangegeven. Dit inzicht kan de juiste keuze van het behandelplan beinvloeden. Een meer gerichte training / behandelkeuze kan er voor zorgen dat het fysiotherapeutisch handelen een stuk efficienter en sneller kan verlopen... en de patient sneller klachtenvrij is!

 

 

Naast de stilstaande opnames kunnen er ook bewegende beelden gemaakt worden. Hierdoor kan het dynamische gedrag van gewrichten, pezen en spieren beoordeeld kan worden. Dit is bijvoorbeeld bij een MRI, CT-scan of rontgen-foto niet mogelijk. Dit bewegende onderzoek kan aantonen of er tijdens een beweging een probleem is of ontstaat. Hierbij kun je denken aan een inklemming, verkleving of obstructie van het betreffende weefsel.

 

 

Na een bepaalde behandelperiode kan echografie ook gebruikt worden om het revalidatieproces te evalueren. Je kunt inzicht krijgen in het herstelproces bij een blessure door na verloop van tijd opnieuw een opname te maken. De behandelingen kunnen daarna aangepast of gentensiveerd worden. Het totale revalidatieproces kan op deze manier sneller en dus efficienter verlopen. Door een beter inzicht in herstelprocessen en daarmee effectiever handelen van de fysiotherapeut zal uiteindelijk de patient gerichter en beter worden behandeld!

 

 

Therapiecentrum Twente heeft tegenwoordig ook de mogelijkheid om met behulp echografie onderzoek te doen naar klachten aan het bewegingsapparaat. Als een patient pijn heeft aan het bewegingsapparaat doet een fysiotherapeut altijd onderzoek naar de klacht en en de oorzaken daarvan. Vooral bij blessures aan de schouder, maar ook bij andere gewrichten en peesklachten bewijst echografie keer op keer zijn meerwaarde. Bij persisterende klachten kan men met echografie zien of er sprake is van een scheuring in spier of pees of dat er alleen een overbelasting is.

 

Heeft u langdurige peesklachten of en bent u benieuwd wat er werkelijk aan de hand is, belt u dan met het Therapiecentrum Twente in Almelo. Onze echografist Lars Hoekman kan samen met u beoordelen of het zinvol is om een echo te laten maken.

 

De fysiotherapeut kan echografie bijvoorbeeld gebruiken bij:

  •  hielspoor
  •  slijmbeursontsteking
  •  spierblessures of een zweepslag
  •  overbelasting van een pees of peesschede
  •  verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden
  •  verkalking in een pees of band
  •  het verloop en mate van herstel in kaart te brengen
  •  diagnostisch onderzoek op verzoek van uw huisarts

 

Door een gedegen echografisch onderzoek stellen we beter vast wat er echt aan de hand is en kunnen we u nog beter behandelen.