Corona-werkgroep FysioCollectief Almelo
Veel mensen houden klachten na een doorgemaakte infectie met het nieuwe Corona-virus (Covid-19). Wij van het FCA (FysioCollectief Almelo) hebben een speciale werkgroep Corona-revalidatie om revalidatie te optimaliseren.
Fysiotherapie/revalidatie
Het opbouwen van de conditie na Covid-19 is een proces van kleine stapjes maken. Mensen die ziek zijn geweest door Corona kunnen nog vele na-klachten houden:
Mede door de kortademigheid. Gedoseerd en gericht bewegen en juiste voeding zijn hierbij essentieel. Daarnaast kan na langere tijd sprake zijn van stress, angst en concentratieklachten. Met een individueel maatwerk programma kunnen de zorgverleners goed helpen om thuis te revalideren.
Goede samenwerking binnen een netwerk
Een maatwerk programma valt of staat met een goede samenwerking binnen een netwerk van verschillende zorgverleners. Denk aan de huisarts, fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut, logopedist, POH GGZ en psycholoog. Door deze samenwerking kan vanuit verschillende invalshoeken naar de patiënten worden gekeken.
Individueel herstelprogramma
Het FCA heeft met de verschillende zorgverleners die samenwerken de handen in een geslagen om patiënten met aanhoudende klachten een maatwerk programma te kunnen aanbieden. De deelnemende zorgverleners hebben zich binnen hun vakgebied gespecialiseerd voor de chronische aandoeningen (Hart-, Vaat- en Longtherapie) en zijn door vervolgopleidingen gecertificeerde Corona-therapeuten. Vanwege de brede problematiek bij Covid-revalidatie worden soms ook de volgende disciplines van de fysiotherapie ook ingezet bij de herstelzorg:
– Psychosomatiektherapie
– Arbeidsfysiotherapie
– Geriatriefysiotherapie
Multidisciplinair
Daarnaast hebben we samenwerking met verschillende andere disciplines (waaronder ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten). Door deze korte lijnen binnen het netwerk worden ervaringen, nieuwe inzichten en informatie over Covid-19 snel gedeeld om de beste aanpak te kunnen bieden.
De herstelzorg kan uiteindelijk bestaan uit onder andere de volgende onderdelen:
• Verbeteren conditie (VO2max).
• Mobiliteit verbeteren
• Krachtopbouw
• Ademhalingstherapie en hoesttechnieken
• ADL- zelfstandigheid ((dagelijks leven) weer opbouwen en verbeteren
• Inzicht krijgen/coping vanwege verminderde energie en omgang daarmee (energiehuishouding)
• Bewustwording belasting en belastbaarheid
• Inzicht krijgen in strategieën en oplossingen.
• Stabiele stemming (signaleren/behandelen depressie, angst).
• Gezonde voeding
• Arbeidsre-integratie
• Partner begeleiding; eventuele psychische klachten en overbelasting tijdig signaleren
KNGF
Het KNGF heeft voor eerstelijns-fysiotherapeuten een corona-herstel-protocol opgesteld waarmee de therapeuten van het FCA werken. Via een verwijzing van de huisarts of het ziekenhuis zal de fysiotherapeut (en in sommige gevallen de ergotherapie of GGZ) als eerste een contact met de patiënt hebben. Zij zullen daarbij een inschatting maken welke andere zorgverleners en specialisaties betrokken moeten worden. De zorg wordt hierdoor geoptimaliseerd voor elke individuele patiënt en door middel van de goede onderlinge communicatie tussen de betrokken zorgverleners wordt deze ook voor de patiënt inzichtelijk en eenvoudig.