Effecten van bewegen voor kinderen en jongeren

Bewegen, dat is leuk én gezond. Veel en gevarieerd bewegen is voor kinderen en jongeren van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid en een goede ontwikkeling.

 

Bij sport en bewegen denken we vaak vooral aan de fysieke effecten. Maar naast de effecten op motoriek en fysieke gezondheid, heeft bewegen nog meer voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek blijken positieve invloeden op het sociaal-emotionele, cognitieve en mentale vlak. In het artikel van Alles over Sport kun je hier alles over lezen.

 


Fysieke effecten
Bij sport en bewegen denken we in de eerste plaats vaak aan de voordelen op de fysieke gezondheid. Sport en bewegen hebben een positief effect op (risicofactoren voor) chronische ziekten, aerobe fitheid, spierkracht en botkwaliteit. Duurtraining verbetert de fitheid en krachttraining vergroot de spierkracht bij kinderen. Ook zorgt voldoende bewegen ervoor dat kinderen beter op gewicht blijven. Bewegen verlaagt namelijk de body mass index (BMI) en vetmassa en verbetert de insulinegevoeligheid van kinderen. 

 

Sociaal-emotionele effecten
Al op jonge leeftijd dragen sport en bewegen bij aan de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs bewegen en sporten biedt een positief sociaal klimaat waarin kinderen sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen.

 

Cognitieve effecten
Cognitieve functies zijn functies van de hersenen die zorgen dat we informatie kunnen verwerven, verwerken, opslaan en toepassen. En dat we kunnen leren van onze ervaringen, zoals onthouden, plannen, concentratie, geheugen, redeneren en beslissen. 

Sport en bewegen stimuleren de ontwikkeling van de hersenen. Er is een toename van bloedtoevoer naar de hersenen, een verhoogde aanmaak van zenuwcellen en een toename in de verbinding tussen de zenuwcellen.

 

Samenhang tussen fysieke en mentale effecten
De fysieke en mentale effecten zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Een goede motorische ontwikkeling vormt een belangrijke basis voor de ontwikkeling op sociaal-emotioneel vlak. Uit onderzoek blijkt dat vaardige kinderen meer succeservaringen creëren, makkelijker nieuwe vaardigheden aanleren en meer zelfwaardering hebben.

 

Mocht u ontdekken dat uw kind problemen heeft met bewegen vraag dan onze specialisten van ons Kinderteam.