Arbeidsrelevante klachten

 

Het schiet weer eens in uw rug. Na een dag werken bent u helemaal op, terwijl u voornamelijk alleen maar achter de computer heeft gezeten. Hoe vaak denkt u niet: Ach vervelend, maar het trekt wel weer weg.

 


Arbeidsrelevante klachten zijn klachten die het werk negatief beinvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren. Arbeidsrelevante klachten kunnen ontstaan door het werk, maar bijvoorbeeld ook door het beoefenen van sport of hobbys. Daarnaast kan een (chronische) aandoening een rol spelen. Bekende voorbeelden van arbeidsrelevante klachten zijn RSI, lage rugklachten of nekklachten.



Een therapeut kan u bewust maken van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Samen wordt er op zoek gegaan naar de oorzaak van uw klachten. Uw therapeut begeleidt en traint u in het aannemen van een gezondere houding. U wordt zich bewust van negatieve (werk)gewoontes en leert deze te doorbreken. Ook is er de mogelijkheid tot voorlichting en advies over inrichting of aanpassing van uw werkplek en indien nodig over het gebruik van hulpmiddelen.



De therapeut kan u tevens na een periode van ziekte of arbeidsongeschiktheid begeleiden naar het zo optimaal mogelijk functioneren op uw werkplek. Gedurende de behandeling krijgt u oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen die u kunt integreren in uw dagelijkse activiteiten. Doel is dat u de balans tussen belasting en belastbaarheid herstelt. Zo gaat u optimaal gebruik maken van uw eigen mogelijkheden, ook op lange termijn.